Protecția împotriva programelor malware și 10 sfaturi rapide

de | septembrie 24, 2021 | Cum să...

Probabil că ați mai auzit de malware, dar nu ați știut niciodată cum să îl recunoașteți. Rămâneți alături de noi și veți afla tot ce trebuie să știți despre aceste atacuri cibernetice periculoase!

Intro

Ați observat în ultima vreme cum computerul a început să se miște mai încet, cum în browser au apărut brusc o serie de reclame agasante sau că nu mai aveți spațiu de stocare?

Probabil că v-ați dat deja seama, da, acestea sunt cele mai frecvente semnale de alarmă atunci când este vorba despre un atac malware!

Cum se poate defini un atac malware?

Pentru o mai bună înțelegere, malware este abrevierea pentru malicious software (software malițios), un program de calculator conceput pentru a vă deteriora dispozitivul sau sistemul informatic. S-ar putea să vă întrebați atunci: „Cine ar vrea să facă asta și de ce?”.

Dacă în trecut adolescenții puși pe farse scriau viruși de calculator pentru a se distra, acum lucrurile s-au schimbat și vorbim de infractori profesioniști.

Infractorii cibernetici folosesc aceste atacuri pentru a fura informații personale de la dumneavoastră, cum ar fi informațiile despre contul bancar sau datele de autentificare.

De asemenea, vă pot spiona activitățile online odată ce „au intrat” și pot derula unele activități rău intenționate. Acești infractori proiectează adesea programele malware astfel încât să arate ca un fișier sau un program legitim pentru a vă convinge să îl descărcați, să dați clic pe un link sau să deschideți un atașament.

Cum se poate evita riscul unui atac cibernetic?

Dacă doriți să vă protejați sau, mai ales, să vă protejați compania, trebuie să fiți conștienți de pericolul pe care îl reprezintă un atac malware. După ce ați realizat cât de mult vă poate afecta afacerea, trebuie să vă educați și să vă instruiți angajații pentru a recunoaște aceste atacuri cibernetice.

Haideți să vedem împreună cum să prevenim și să ne protejăm împotriva atacurilor malware.

1. Instalați un antivirus de încredere

 • Este una dintre cele mai simple modalități de a vă proteja împotriva atacurilor cu malware.
 • Oferă un plus de securitate, în special în cazul descărcării de fișiere suspecte.
 • Ar trebui să încercați să utilizați aplicații antivirus care sunt puțin mai scumpe decât produsele oferite gratuit, deoarece acestea au o rată de succes mai mare (de exemplu, Kaspersky, Avast, AVG, Norton și așa mai departe).
 • După ce ați instalat software-ul antivirus, asigurați-vă că acesta este actualizat în mod regulat, astfel încât să fiți sigur că atacatorii nu pot obține acces la computer dacă există vulnerabilități.
 • În ceea ce privește protejarea afacerii dvs., este important de înțeles că un singur program antivirus nu este suficient, motiv pentru care trebuie să investiți în programe suplimentare de securitate.
ATTACK Simulator

Pro Tip

Investiția în niveluri suplimentare de securitate cu un software antivirus de încredere este mică în comparație cu cât de dăunător ar putea fi un atac malware!

2. Acordați atenție atașamentelor suspecte

 • Încercați să evitați să deschideți atașamentele care vi se par suspecte.
 • Cel mai simplu mod în care puteți „prinde” un virus este prin phishing.
ATTACK Simulator

Pro Tip

Atunci când primiți atașamente pe G-mail, încercați să le deschideți în Google Drive în loc să le descărcați. Aceasta poate fi o modalitate de a vă proteja computerul de apariția unui virus nedorit!

3. Utilizați o navigare sigură

 • Configurați o parolă puternică sau folosiți administratori de parole
 • După ce ați terminat lucrul pe un website, NU UITAȚI SĂ IEȘIȚI de pe site! (chiar dacă folosiți o parolă puternică, atacatorii pot avea acces la datele de conectare din cookie-urile de sesiune).

4. Acordați atenție indicatorilor de compromitere (IOCs)

Indicatorii de compromitere reprezintă semne și indicii că atacatorii v-au infectat dispozitivul cu programe malware. Urmăriți IOC-uri precum:

 • Comportament neașteptat al computerului: Dacă vă uitați la camera dvs. web, este posibil să vă dați seama că ledul de lângă ea este aprins, deși nu ați activat camera.
 • Alerte de securitate: Unele companii precum Facebook, Twitter, Google sau Microsoft trimit avertismente în cazul în care se presupune că atacanții vizează contul dumneavoastră.

5. Atenție la conținutul pe care îl descărcați

În lumea digitală, descărcăm o mulțime de lucruri, de la aplicații până la fotografii, documente sau jocuri pe calculator. Dacă nu acordați suficientă atenție atunci când descărcați, puteți deveni vulnerabil în fața infractorilor cibernetici. Asigurați-vă că descărcați întotdeauna din surse de încredere. În caz contrar, descărcarea de fișiere de pe internet poate fi cel mai rapid mod de a deveni o victimă a atacurilor cu programe malware. Data viitoare, verificați cu atenție ceea ce instalați pe computer!

6. Configurați scanări periodice.

Pentru a vă asigura că software-ul de securitate își face treaba, o idee bună ar fi, de asemenea, să configurați scanări automate care să ruleze la câteva zile sau săptămâni, în funcție de opțiunea dumneavoastră.

7. Realizați periodic copii de rezervă ale datelor.

Asigurați-vă că faceți zilnic o copie de rezervă a datelor dvs. pe o unitate externă; astfel, puteți avea în continuare acces la toate informațiile și fișierele valoroase în cazul unui atac malware. Este una dintre cele mai bune și eficiente măsuri de protecție pentru dumneavoastră și pentru compania dumneavoastră.

ATTACK Simulator

Pro Tip

Dacă sunteți o companie care încearcă să prevină atacurile cibernetice, există câteva soluții bazate pe cloud pentru dumneavoastră. Chiar dacă aceste servicii bazate pe cloud sunt costisitoare, ele vă permit să vă izolați și să vă protejați complet datele în exterior în cazul în care ceva afectează sistemul.

8. Instalați un Firewall

Putem spune că un firewall face parte din aceeași categorie de securitate ca și software-ul antivirus. Este o piesă indispensabilă în arsenalul de securitate! Acesta funcționează ca o barieră între o rețea internă privată și internetul public. Prin instalarea unui firewall, accesul neautorizat la informațiile private de pe computerul dumneavoastră va fi blocat automat.

9. Asigurați-vă rețeaua

O rețea securizată reduce cheltuielile și pierderile cauzate de o posibilă breșă sau de o vulnerabilitate de securitate, cum ar fi atacurile malware.

Securitatea rețelei este vitală, mai ales atunci când este vorba de protejarea informațiilor clienților. O rețea securizată reduce cheltuielile și pierderile cauzate de o posibilă breșă sau de o vulnerabilitate de securitate. Data viitoare când utilizați o rețea wi-fi, asigurați-vă că folosiți o rețea privată virtuală (VPN) cu criptare sigură.

10. Informați-vă întotdeauna și informați-i și pe angajați

S-a dovedit că majoritatea atacurilor informatice au avut loc din cauza faptului că un angajat nu a reușit să identifice un atac malware. Și acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să vă formați în mod regulat angajații pentru a recunoaște orice tip de atac cibernetic, pentru a vă proteja afacerea și datele acesteia.

Concluzie

La sfârșitul acestui articol, ați aflat cum să nu fiți o victimă a atacurilor malware! Așadar, asigurați-vă că sunteți în siguranță și că se știe că securitatea online este vitală pentru dumneavoastră și pentru afacerea dumneavoastră!

by Andreea Popa

Content writer for Attack Simulator, delivering your daily dose of awareness for cyber security! Love to write passionately about any subject and my mainly inspiration are people's stories. You can also find me on social media, for some more friendly things!

Nu există niciun motiv pentru a amâna instruirea angajaților.

Solicitați o ofertă bazată pe nevoile organizației dvs. și începeți să construiți o infrastructură puternică de securitate cibernetică chiar astăzi.