Pentru a vă ajuta să creșteți prevenirea phishing-ului în cadrul companiei dumneavoastră, în acest articol vă vom prezenta cele mai frecvente 8 semnale de alarmă ale unui e-mail de phishing. În zilele noastre, nu mai este un secret faptul că băieții răi adoră să practice phishing-ul și să arunce momeala către cele mai neașteptate ținte: angajații dvs.
Ce este Phishing-ul?
Phishing-ul este un atac cibernetic abil în care expeditorii de e-mailuri, rău intenționați dealtfel, se prezintă ca persoane sau entitățt de încredere pentru a obține datele și banii victimei. Un joc de cuvinte, „fishy” combinând phishing-ul informatic cu suspiciunea asupra relelor intenții. Cu cât compania este mai mare, cu atât mai mult va atrage atenția nedorită și cu atât mai complicate pot fi consecințele unui astfel de atac.
Această formă de fraudă online folosește trucuri subtile și înșelătoare de inginerie socială, Acest lucru le permite infractorilor cibernetici, care știu pe ce buton psihologic să apese, să fure datele confidențiale ale victimei. Ceea ce este mult mai ușor decât să spargă sistemul de securitate al unui computer sau al unei rețele.
De cele mai multe ori, „suspect” nu este suficient de suspect pentru a împiedica pe cineva să dea click pe acel link tentant și să ofere informații confidențiale, putând compromite astfel întreaga companie.
Prevenirea phishing-ului – Cum pot angajații dumneavoastră să detecteze e-mailurile de phishing?
Suntem de acord cu majoritatea profesioniștilor din domeniul securității că practicile anti-phishing pentru organizații trebuie să includă cursuri periodice și eficiente de fornare pentru conștientizarea securității pentru a-i învăța pe angajați cum să detecteze semnalele de alarmă ale unui e-mail de phishing. Acest lucru este necesar mai ales pentru că factorii de risc găsesc întotdeauna modalități de a strecura e-mailuri de phishing în inbox-ul angajaților dumneavoastră fără a fi detectate de controalele tehnologice obișnuite.
Prevenirea phishing-ului
E-mailurile de phishing sunt adesea foarte sofisticate și greu de distins de cele reale. Acestea sunt concepute pentru a se sustrage detectării în timpul verificărilor frontale ale unui filtru de e-mail prin utilizarea adecvată a cadrelor de politici de expeditor („Sender Policy Frameworks”) și a controalelor SMTP (Simple Mail Transfer Protocol – Protocolul Simplu de Transfer de e-Mailuri).
După ce e-mailul de phishing ajunge în inbox-ul unei ținte, singura apărare rămasă împotriva unui atac cu potențial devastator este vigilența angajatului.
Am pregătit o listă de 8 moduri de recunoaștere a caracteristicilor frecvent întâlnite în multe e-mailuri de phishing și de îmbunătățire a practicilor de combatere a phishing-ului în cadrul companiei dumneavoastră:
1. E-mailuri de phishing care solicită în mod repetat destinatarului să ia măsuri urgente
Șarlatanii folosesc această strategie pentru a distrage atenția țintei sau pentru a provoca stres sau panică. De obicei, acest tip de e-mail include și o consecință negativă în cazul în care angajatul nu efectuează acțiunea solicitată. Nimeni nu vrea să lase o impresie proastă în fața șefului său, așa că țintele sunt atât de dornice să evite consecințele negative încât trec cu vederea neconcordanțele sau indiciile că e-mailul ar putea fi fals.
2. E-mailuri cu greșeli de ortografie
Cele mai multe organizații folosesc acum funcții de verificare a ortografiei în clienții de e-mail sau în browserele web pentru a se asigura de aspectul curat și profesional al comunicațiilor. E-mailurile care pretind că provin de la o sursă profesionistă de încredere și care conțin greșeli de ortografie sau gramaticale trebuie studiate cu atenție și tratate cu precauție.
3. E-mailuri cu un salut neobișnuit
De obicei, e-mailurile trimise de prieteni și colegi de birou încep cu un salut informal. Nu ar trebui să se dea curs sau să se răspundă la mesajele adresate „Dragă Jane”, atunci când acest salut nu este utilizat în mod normal, și nici la cele care folosesc o limbă necunoscută. Ceea ce ar trebui să facă angajații dumneavoastră este să le raporteze echipei de securitate IT a companiei.
4. Email-uri trimise de la adrese necunoscute
Angajații dvs. ar trebui să verifice întotdeauna adresa de e-mail a expeditorului, în special atunci când o adresă de e-mail aparținând unei persoane de contact obișnuite este necunoscută. Este posibil să depistați neconcordanțele prin verificarea adresei expeditorului în raport cu e-mailurile primite anterior de la aceeași persoană și să evitați un dezastru.
5. E-mailuri cu linkuri și nume de domenii suspecte
Infractorii pot deghiza cu ușurință linkuri către site-uri web malițioase pentru a părea autentice. Prin urmare, este recomandată metoda clasică de a trece indicatorul mouse-ului peste el pentru a vedea ce „apare”.
6. E-mailuri care conțin atașamente suspecte
Instrumentele de colaborare, cum ar fi Dropbox, OneDrive sau SharePoint, sunt utilizate pe scară largă pentru accesul la fișiere, astfel încât e-mailurile primite de la colegi cu fișiere atașate trebuie tratate cu prudență, în special dacă atașamentul are o extensie necunoscută sau una utilizată în mod obișnuit pentru a livra programe malware (.zip, .exe, .scr etc.).
7. E-mailuri cu vești prea bune ca să fie și adevărate
În general, dacă ceva pare prea frumos ca să fie adevărat, cel mai probabil nu este. Același lucru este valabil și pentru e-mailurile de phishing, pe care infractorii le creează astfel încât să atragă ținta să dea clic pe un link sau să deschidă un atașament cu promisiunea falsă a unui beneficiu.
8. E-mailuri prin care se solicită date confidențiale
Adesea, e-mailurile de phishing solicită credențiale de conectare, informații de plată sau alte date sensibile, pretinzând că angajatul trebuie să actualizeze o parolă, să furnizeze detalii de plată, să efectueze un transfer bancar și așa mai departe. Prin urmare, orice e-mail în care se solicită acest lucru trebuie tratat cu prudență.
Educați-vă angajații cu simulările de phishing de la ATTACK Simulator
Credeți că vă veți apăra de glonț (sau de cârlig)? Gândiți-vă mai bine. Cifrele descriu un peisaj destul de sumbru al criminalității cibernetice.
Atacurile de phishing pot fi catastrofale, având ca rezultat daune financiare imense sau chiar distrugerea afacerii dumneavoastră.
Aveți nevoie de cursuri de formare în domeniul conștientizării securității pentru angajații dvs. din mai multe motive:
- Pentru a preveni atacurile cibernetice și breșele de securitate
- Pentru a consolida apărarea dvs. tehnologică
- Pentru a atrage mai mulți clienți
- Pentru a crește responsabilitatea dvs. socială
- Pentru a oferi mai multă competență angajaților dvs.
- Pentru a îndeplini standardele de conformitate
- Pentru a preveni timpii de nefuncționare și pentru a vă menține o bună reputație
Simulările de phishing realiste îi vor expune pe angajații dumneavoastră la atacuri de phishing practice și inspirate din viața cotidiană.
Iată câteva avantaje deosebite pentru a ne alege pe noi:
- Simularea automatizată a atacurilor – simulăm toate tipurile de atacuri cibernetice: phishing, malware, ransomware, spear-phishing, furt de identitate, atacuri asupra spațiului privat online, escrocherii online etc.
- Scenarii inspirate din viața reală – evaluăm vulnerabilitatea utilizatorilor de a oferi date legate de companie sau date personale folosind pagini web realiste.
- Analiza comportamentului utilizatorilor – colectăm date despre utilizatori și le compilăm în rapoarte ample pentru a vă oferi o imagine detaliată a nivelului de conștientizare a securității angajaților dumneavoastră.
- Copii de fișiere malițioase – e-mailurile noastre conțin duplicate de fișiere malițioase, pentru ca simularea să fie cât mai realistă posibil.
- Lecții interactive – în cazul în care angajații nu reușesc să recunoască capcanele noastre și cad într-una dintre ele, aceștia vor fi redirecționați către pagini de destinație cu lecturi rapide despre cele mai bune practici de securitate.
- Ne prezentăm drept mărci populare pe paginile noastre de phishing simulat – utilizatorul va fi mai tentat să dea clic pe URL sau să deschidă atașamentul din e-mail.
Programul ATTACK Simulator de Security Awareness Training vă va ajuta să vă pregătiți angajații cu cunoștințele de securitate necesare și cu practicile de securitate actualizate pentru a vă proteja compania de fraudatori și pentru a evita daune potențial iremediabile.

Acestea fiind spuse, ar putea angajații dvs. să muște din momeală? Testați-i cu testul nostru gratuit de formare de conștientizare a securității și veți putea afla cu siguranță!
Atribuire
Fotografie de Anne Nygård pe Unsplash