Infecțiile cu adware au un set de simptome inconfundabile, pe care le vom analiza în acest articol. Așadar, citiți în continuare pentru a afla cum să identificați, să eliminați și să preveniți infecțiile cu adware.
Semne ale infecțiilor Adware
Dacă suspectați că ați fost infectat cu un adware nedorit, fiți atent la următoarele manifestări:
Semne de infectare cu adware pe calculator
Semne de infectare cu adware pentru telefoane mobile
- Blocarea dispozitivului
- O schimbare neașteptată în pagina de pornire a browserului web
- Redirecționarea căutărilor pe internet
- Paginile web pe care le vizitați nu se afișează corect
- Uneori sunteți inundat de reclame pop-up, chiar și atunci când nu navigați pe internet
- Dispozitivul funcționează lent
- internetul funcționează cu viteză redusă
- Apariția aleatorie a unei noi bare de instrumente sau a unui add-on pentru browser
- Telefonul este lent
- Telefonul are aplicații de care nu vă amintiți să le fi descărcat
- Aplicațiile se încarcă mai greu
- Bateria se descarcă rapid
- Datele sunt utilizate inexplicabil și vin facturi telefonice mai mari decât era de așteptat
- Există numeroase pop-up-uri publicitare
Eliminarea Adware
Unele adware-uri sunt foarte agresive, infiltrându-se adânc în sisteme cu rootkit-uri care fac eliminarea foarte complicată. Dacă ați fost infectat, va trebui să urmați anumiți pași pentru a elimina aplicațiile nedorite din sistem.
Va trebui să detectați și să luați măsuri pentru fiecare dintre problemele de mai jos:
- Adware: Un software legitim susținut de reclame poate fi păstrat – atâta timp cât funcționează cu acordul dumneavoastră. Un adware sau un software terț devine PUA atunci când a fost instalat fără știrea dvs. sau face lucruri pe care nu ați dori să le facă.
- Adware PUA: Adware-ul și software-ul sponsorizat de terți pot fi, în cel mai bun caz, deranjante și, în cel mai rău caz, o poartă de acces pentru programe malware reale. În ambele cazuri, probabil veți dori să le eliminați.
- Infecțiile cu malware: Este posibil ca programele malițioase să se fi infiltrat deja în sistemul dumneavoastră. Va trebui să le eliminați pentru a opri imediat amenințările la adresa confidențialității dumneavoastră.
Eliminarea adware-ului de pe dispozitivul dvs. va rezolva probleme precum pop-up-urile deranjante și programele spion ascunse.
Cu toate acestea, eliminarea manuală nu garantează localizarea tuturor componentelor. În schimb, alegând o soluție de securitate cibernetică de încredere vă puteți asigura că nicio urmă de adware nu va rămâne pe dispozitivul dumneavoastră pentru a vă bântui.
Eliminarea infecțiilor cu Adware de pe Android
Eliminarea infecțiilor cu Adware de pe iOS
- Pasul 1: Porniți telefonul în Safe Mode
- Pasul 2: Eliminați aplicațiile malițioase de administrare a dispozitivului
- Pasul 3: Dezinstalați aplicațiile malițioase de pe telefon
- Pasul 4: Utilizați un produs antivirus pentru Android pentru a elimina virușii, adware și alte programe malware
- Pasul 5: Eliminați redirecționările și reclamele pop-up din browser
- Pasul 1: Pe iPhone sau iPad, deschideți Chrome
- Pasul 2: Atingeți cele trei puncte, apoi pictograma Settings (Setări)
- Pasul 3: Atingeți Setări conținut > Blocați pop-up-urile
- Pasul 4:Dezactivați Blocarea pop-up-urilor
În timp ce curățarea infecțiilor cu adware este un început excelent pentru îmbunătățirea securității cibernetice, în primul rând este esențial să prevenim apariția acestora.
9 Sfaturi utile despre cum să preveniți infecțiile Adware
1. Actualizați toate programele software
Cele mai recente actualizări ale aplicațiilor, ale sistemului de operare și ale altor programe software conțin corecții de securitate.
Acest lucru se datorează faptului că dezvoltatorii descoperă constant noi vulnerabilități și le remediază pentru a proteja software-ul împotriva amenințărilor.
2. Nu vă lăsați pradă curiozității
Aplicați întotdeauna principiul încrederii zero ori de câte ori întâlniți ceva neobișnuit sau necunoscut pe internet.
Tratați totul ca pe un potențial risc. Puneți totul sub semnul întrebării, de la încărcătoarele USB până la mesajele primite de la prieteni pe rețelele de socializare, deoarece acestea pot fi o sursă de infectare cu malware și adware.
3. Mențineți activitățile online în condiții legale
Lucrurile gratuite sunt întotdeauna mai interesante și înțelegem acest lucru. Dar, lăsând la o parte riscurile evidente, piratarea de conținut media și software vă transformă într-o țintă perfectă pentru infractorii cibernetici care încearcă să profite de dorința oamenilor de a obține produse gratuite. În plus, aceste servicii pot încuraja instalarea de adware sau pot transporta programe infectate.
4. Acordați o atenție deosebită detaliilor
Fiți mereu atenți la semnalele de alarmă din programele instalate și la linkurile din e-mailuri. Apoi, fiți precauți atunci când deschideți sau acceptați ceva.
Infractorii cibernetici recurg la imitarea URL-urilor de încredere, a adreselor de e-mail și a profilurilor din rețelele de socializare pentru a vă face să cădeți în plasa înșelătoriilor lor. Aceste detalii nu vă vor scăpa dacă acordați suficientă atenție.
5. Citiți toți termenii, condițiile și acordurile din casetele de selectare atunci când instalați un program/aplicație
Nu dați doar un clic orbește pe „next” (Următorul) în timpul instalării unui software. O mulțime de programe sponsorizate de terți sunt de tip opt-out, ceea ce înseamnă că veți avea opțiunea de a debifa o căsuță pentru a evita instalarea oricărui PUA.
6. Descărcați software numai de pe site-uri web de încredere
Încercați să descărcați programe numai din surse în care aveți încredere, de exemplu, mărci pe care le recunoașteți. De asemenea, asigurați-vă că au un istoric de încredere.
Deși nicio sursă nu este complet lipsită de aplicații malițioase, folosiți sursele oficiale, cum ar fi Google Play și App Store, pentru că este mai probabil ca acestea să vă mențină în siguranță.
7. Uitați-vă înainte de a face clic
Unele infecții cu adware se produc deoarece se bazează pe tehnici de inginerie socială pentru a exploata clicuri neintenționate, de la butoane false de închidere, la butoane de confirmare plasate convenabil și pop-up-uri bruște.
8. Fiți cu ochii pe contul bancar
Taxele de abonament neașteptate pot fi un semn că ați devenit o victimă a unui adware.
9. Verificați recenziile
La fel cum faceți atunci când căutați cazare pentru următoarea vacanță, citiți recenziile atunci când doriți să instalați o anumită aplicație sau un program de calculator.
Undeva pe internet ar trebui să puteți găsi recenzii pentru orice, de la extensii de browser la software. Fiți foarte atenți la punctele negative.
Mențineți-vă compania în siguranță în lumea vastă a internetului prin educarea angajaților dvs. cu privire la pericolele online și la cele mai bune practici pentru a le preveni.
Alegeți astăzi programul ATTACK Simulator Security Awareness Training pentru a asigura securitatea afacerii dumneavoastră.
Atribuire
Ilustrații tehnologice de pe Storyset
Ilustrații de lucru de pe Storyset
Ilustrații online de pe Storyset