Ho-Ho-Holiday… înșelătorii la cumpărăturile de sărbători: Top 5 atracții pe care le folosesc phisherii

de | decembrie 9, 2021 | Cum să..., Securitate cibernetică.

Având în vedere că perioada cumpărăturilor de sărbători este în plină desfășurare, escrocii vor profita de orice ocazie pentru a obține bani. Și este mult mai ușor pentru ei să vă înșele în timpul sezonului de bucurie, cu toate evenimentele de sărbători, întâlnirile și maratonul de cumpărături de cadouri pe care îl facem în fiecare an.

În acest articol, am elaborat o listă cu cele mai frecvente cinci posibile escrocherii la cumpărăturile de sărbători, la care trebuie să fiți atenți în cea mai frumoasă perioadă a anului.

Atenție la escrocheriile legate de cumpărăturile de sărbători

Țineți garda sus, mai ales în timpul sezonului de cumpărături de sărbători, pentru că aceasta este cea mai profitabilă perioadă a anului pentru infractori. Nu numai că vor încerca să vă fure datele de plată, dar există riscul ca datele dumneavoastră importante să ajungă în mâini greșite, ceea ce vă va transforma într-o țintă pentru alte atacuri.

Iată care sunt cele mai frecvente cinci escrocherii privind cumpărăturile de sărbători la care trebuie să fiți atenți în acest sezon.

1. Fraude cu vacanțe gratuite

Fiți atenți la e-mailurile sau apelurile telefonice care vă anunță că ați câștigat o „vacanță gratuită!”. În cel mai bun caz, veți constata că, odată ajunși la destinație, cazarea este departe de a fi luxoasă. În cel mai rău caz, oferta a fost în întregime falsă și dvs. riscați să furnizați informații personale și detalii de plată unor escroci.

Nu comunicați datele de pe card unei companii pe care nu o cunoașteți.

Fraudele care vizează cumpărăturile de sărbători folosesc frecvent ideea de "vacanță gratuită".

2. Fraude cu trimiterea prin poștă

Fiți atenți la alertele serviciilor de curierat care pretind că un pachet a fost livrat la domiciliu sau la birou.

Acestea pot fi tentative de phishing sub forma unui mesaj text (smishing) sau a unui e-mail și pot fi prezentate ca provenind de la UPS, US Mail, FedEx și altele. Deseori includ un link de phishing care vă va direcționa către o pagină web de furt de credențiale.

Dacă mesajul vă cere informații personale, nu le furnizați. În cazul în care așteptați un pachet, verificați prin telefon serviciul poștal folosind numerele de telefon pe care le puteți găsi pe site-ul oficial al acestuia.

3. Fraude cu donații caritabile

În perioada sărbătorilor, organizațiile non-profit înregistrează o creștere semnificativă a numărului de donații. Dar, din păcate, infractorii profită de generozitatea oamenilor și fac planuri elaborate pentru a le fura banii.

Iată ce puteți face dacă primiți un telefon de la o organizație de caritate și aveți dubii:

  • Folosiți un site web precum CharityWatch sau chiar Google pentru a face cercetări cu privire la o organizație caritabilă și pentru a afla dacă aceasta este legală.
  • Acordați o atenție deosebită numelui organizației și site-ului web. Organizațiile caritabile false imită adesea organizațiile caritabile cunoscute. Dacă numele este prea asemănător cu al altei organizații, există șanse să fie o fraudă.
  • Nu furnizați toate datele personale. Deși este de așteptat să furnizați detaliile cardului dumneavoastră, nu vă oferiți codul numeric personal sau numărul contului bancar.
  • Evitați donațiile în numerar. Dacă nu sunteți 100% sigur de legitimitatea unei organizații de caritate, nu donați numerar, carduri cadou sau criptomonede.

4. Fraude cu carduri cadou

În această perioadă a anului, infractorii creează adesea promoții false pe platformele de socializare, folosind argumente de genul „ați câștigat un card cadou!” sau că „primele 50 de persoane care se înscriu vor câștiga!”. După ce revendicați premiul inexistent, vi se va cere să introduceți date personale, care pot fi vândute și folosite în alte atacuri, cum ar fi furtul de identitate.

Aveți grijă pe ce dați click în permanență. De asemenea, evitați pop-up-urile atunci când navigați pe internet.

5. Fraude cu gratuități și oferte nebunești

Ne aflăm în plină ploaie de reduceri și vânzări, iar infractorii știu cum să profite de această situație.

Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că nu este. Asigurați-vă că faceți achiziții numai de pe site-uri de încredere ale unor mărci cu reputație.

Nu vă lăsați păcăliți de accesoriile și aparatele gratuite.

Cea mai bună apărare împotriva fraudelor de tip phishing este o formare adecvată pentru conștientizarea securității, în special pentru companii. Asigurați-vă că îi țineți la distanță pe infractorii cibernetici cu ajutorul programului cuprinzător de formare pentru conștientizarea securității de la ATTACK Simulator.

Programul ATTACK Simulator de Security Awareness Training vă va ajuta să vă pregătiți angajații cu cunoștințele de securitate necesare și cu practicile de securitate actualizate pentru a vă proteja compania de fraudatori și pentru a evita daune potențial iremediabile.

Protejați-vă compania împotriva fraudelor de Cyber Monday cu ATTACK Simulator.

Ar mușca angajații dvs. momeala? Testați-i cu testul nostru gratuit de formare în domeniul conștientizării securității și aflați acum care este poziția dvs. în fața unui atac de phishing!

Atribuire

Fotografie de krakenimages pe Unsplash

by Diana Panduru

Content writer for Attack Simulator. Passionate about all things writing and cybersecurity, and obsessed with driving. I sometimes indulge in pencil drawing, poetry, and cooking for fun.

There’s no reason to postpone training your employees

Get a quote based on your organization’s needs and start building a strong cyber security infrastructure today.