Oh, the weather outside is frightful, but the huge discounts are more than delightful… Altfel spus: „Oh, vremea de afară este teribilă, însă reducerile uriașe sunt mai mult decât încântătoare!”
Cu toții suntem în căutarea celor mai frumoase cadouri pentru cei pe care îi iubim sau pentru noi înșine. Din nefericire, fraudele de sărbători se amestecă atât de bine cu ofertele reale, încât este ușor să devenim victimele lor.
Dar nu trebuie să vă faceți griji, pentru că am pregătit o listă cu cinci indicii de avertizare la care trebuie să fiți atenți atunci când faceți cumpărături online de Crăciun, precum și cu recomandări valoroase pentru a vă ajuta să evitați să deveniți victima escrocheriilor de sărbători.
Este sezonul înșelătoriilor
După sărbătorile de anul trecut, care au fost marcate de distanțarea socială, lucrurile revin la un anumit grad de normalitate în 2021. Astfel, familiile se pot reuni din nou, iar magazinele se pot aștepta la aglomerație. Dar ne-am familiarizat foarte bine cu cumpărăturile online și reușim să efectuăm multe operațiuni în mediul virtual.
Din nefericire, există și cei care au ajuns pe lista celor răi ai Moșului – escrocii – și care sunt mereu în căutare de potențiale victime și găsesc mereu modalități de a exploata obiceiurile și generozitatea noastră de sărbători.
În timp ce comercianții autentici propun oferte excelente de sezon, phisherii își strecoară site-urile web și campaniile pe rețelele de socializare falsificând imaginea unor mărci și încercând să „spoof” (fraudeze) clienții în căutare de oferte și să îi lase fără bani. De cele mai multe ori, incearcă să vă pot convingă să plătiți pentru un produs pe care nu îl veți primi niciodată. Chiar într-o notă mai sumbră, puteți oferi datele personale și detaliile de plată unui infractor cibernetic care poate folosi aceste date pentru furtul de identitate sau pentru atacuri de tip spear-phishing.
Lucrurile pot ajunge la un cu totul alt nivel atunci când este implicată și afacerea dumneavoastră. De exemplu, o tentativă reușită de phishing care vizează unul dintre angajații dvs. ar putea compromite întreaga companie și ar putea-o expune la atacuri costisitoare de tip ransomware, care uneori pot duce la întreruperi semnificative ale fluxului de lucru sau chiar la oprirea completă a activității.
5 semnale de avertizare pentru potențialele fraude de sărbători
Un recent studiu al AARP a descoperit cinci semne de avertizare pe care dvs. și angajații dvs. ar trebui să le căutați atunci când încercați să identificați fraudele de sărbători:
- Oferte prea bune pentru a fi adevărate – reduceri uriașe la articole și cadouri la modă, în special atunci când sunt promovate în postările de pe rețelele de socializare sau pe site-uri web necunoscute.
- Gramatica defectuoasă – greșeli de ortografie sau gramatică îndoielnică pe un site de cumpărături sau într-un e-mail.
- Companii „secrete” – atunci când un site de cumpărături sau de călătorii nu afișează un număr de telefon sau o adresă poștală a firmei, ci doar o adresă de e-mail sau un formular de contact de completat.
- Lipsa de confidențialitate – Un site care nu are o politică de confidențialitate.
- Phishing-ul de modă veche – Un e-mail nesolicitat care vă cere să dați clic pe un link sau să descărcați o aplicație pentru a accesa o ofertă sau pentru a stabili o livrare.
Ce trebuie făcut și ce nu pentru a evita fraudele de sărbători
AARP a oferit, de asemenea, recomandări pentru a vă ajuta să țineți la distanță fraudele de sărbători în acest an:
Ce trebuie făcut
- Treceți cu mouse-ul peste linkurile din e-mailuri și mesajele de pe rețelele de socializare pentru a vedea adevăratul URL de destinație. Dați click doar dacă sunteți 100% sigur că este un site legitim.
- Încercați să vă folosiți cardul de credit ori de câte ori este posibil pentru cumpărăturile online. Acesta este mai bine protejat decât un card de debit.
- Informați-vă cu privire la magazinele, companiile de turism și organizațiile caritabile cu care nu sunteți familiarizați înainte de a face orice achiziție, rezervare sau donație. Citiți recenziile clienților și căutați numele lor împreună cu termeni precum „scam”.
- Citiți cu atenție politicile de returnare și rambursare și asigurați-vă că acestea sunt clare.
- Dacă trebuie să cumpărați carduri cadou online, achiziționați-le numai de la firma emitentă. Orice alt vânzător ar putea fi un impostor.
Ce nu trebuie făcut
- Nu presupuneți în mod automat că un site web este sigur doar pentru că prezintă o pictogramă cu lacăt sau „https://” la începutul URL-ului. Multe site-uri malițioase pot afișa cu ușurință aceste semne pentru a păcăli consumatorii care le caută, având experiență în domeniul fraudei .
- Nu folosiți un Wi-Fi public atunci când faceți o achiziție sau o donație. Detaliile dumneavoastră de plată pot fi interceptate de hackeri.
- Nu faceți cumpărături sau donații dacă un site web sau o persoană vă solicită să plătiți prin transfer bancar, card cadou sau numerar preplătit. Nimic nu seamănă mai mult cu o escrocherie decât o entitate care pretinde că este autentică și de încredere, dar care încearcă să obțină plata prin aceste mijloace.
Protejați-vă compania împotriva fraudelor de sărbători cu ATTACK Simulator
Ne aflăm în mijlocul unei avalanșe de reduceri și vânzări, iar infractorii știu cum să profite de obiceiurile și generozitatea noastră.
Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că nu este. Asigurați-vă că faceți achiziții numai de pe site-uri de încredere ale unor mărci cu reputație.
Nu vă lăsați păcăliți de dispozitivele și accesoriile complementare.
Cea mai bună apărare împotriva fraudelor de tip phishing este o formare adecvată pentru conștientizarea securității, în special pentru companii. Asigurați-vă că îi țineți la distanță pe infractorii cibernetici cu ajutorul programului cuprinzător de formare pentru conștientizarea securității de la ATTACK Simulator.
Programul ATTACK Simulator de Security Awareness Training vă va ajuta să vă pregătiți angajații cu cunoștințele de securitate necesare și cu practicile de securitate actualizate pentru a vă proteja compania de fraudatori și pentru a evita daune potențial iremediabile.

Ar mușca angajații dvs. momeala? Testați-i cu testul nostru gratuit de formare în domeniul conștientizării securității și aflați acum care este poziția dvs. în fața unui atac de phishing!
Atribuire
fotografie de Markus Spiske pe Unsplash