Fraude de Cyber Monday: 8 sugestii pentru a le evita

de | noiembrie 29, 2021 | Cum să..., Ghiduri ATTACK Simulator

În plină nebunie a cumpărăturilor online de Black Friday și Cyber Monday, infractorii cibernetici profită de orice ocazie pentru a vă fura banii.

Acest articol vă va prezenta opt sugestii pentru a evita să deveniți victima fraudelor de Cyber Monday.

Fraude de Cyber Monday – La ce să vă așteptați

„Cele câteva zile de după Ziua Recunoștinței le oferă cumpărătorilor de sărbători mari oportunități de economisire, dar fiți conștienți că infractorii vor lucra intens pentru a vă înșela și pentru a vă fura banii câștigați cu greu”, spune Steve Bernas, președinte și director executiv al BBB (Better Business Bureau) care deservește Chicago și nordul Illinois.

Bernas i-a sfătuit în continuare pe cumpărătorii entuziaști să fie atenți la e-mailurile malițioase (phishing), la reclamele înșelătoare, la site-urile web false și la „prețurile prea bune pentru a fi adevărate”.

Recomandări pentru a vă proteja împotriva fraudelor de Cyber Monday și de sărbători

BBB recomandă următoarele pentru a vă ajuta să fiți în siguranță atunci când faceți cumpărături online:

 • Fiți atenți la reclamele și la site-urile web false. Dacă un comerciant vinde cel mai tare produs al anului la un preț care pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că este un produs falsificat. Feriți-vă de publicitatea falsă și fiți foarte atenți la adresele web din browserul dumneavoastră. Infractorii creează, de obicei, site-uri web copiate care, la prima vedere, par să aparțină unui vânzător legitim. Asigurați-vă că site-urile pe care le vizitați folosesc ortografia corectă a numelui unei companii și că au informații de contact și numere de telefon valide pentru serviciul de relații cu clienții.
 • Cumpărați de la vânzători de încredere și numai de pe site-uri sigure. Fiți atenți la comercianții cu care nu sunteți familiarizați. Faceți cercetări înainte de a face orice achiziție – citiți recenziile clienților, căutați informații online și decideți dacă vânzătorul este de încredere. În plus, asigurați-vă că orice pagină web de pe care cumpărați este sigură. Adresele web securizate încep cu HTTPS:// și nu doar cu HTTP://. Nu introduceți niciodată datele personale sau informații despre cardul de credit în formulare de pe pagini web nesecurizate.
 • Actualizați software-ul antivirus. Asigurați-vă că aveți un software antivirus instalat pe computer sau pe dispozitivul mobil și că acesta este actualizat. Acest lucru vă va ajuta să evitați site-urile nesecurizate și fraudele de tip pop-up phishing și vă va ajuta să vă protejați datele personale.
 • Verificați prețul înainte de a cumpăra. Zeci de comercianți online vor pretinde că au cel mai bun preț la un produs, dar ofertele lor pot fi înșelătoare. Documentați-vă comparând prețurile. Nu uitați că cea mai bună ofertă s-ar putea să nu fie una autentică.
 • Profitați din plin de programele de recompense și de loialitate. Verificați programul de recompense al cardului dvs. de credit pentru oferte speciale de puncte care ar putea fi adăugate de Cyber Monday și pe parcursul sărbătorilor. Efectuați cumpărături folosind programe de fidelitate; mulți comercianți importanți le oferă.
 • Folosiți cardul de credit. Întotdeauna este mai bine să faceți achiziții online cu cardul de credit. În cazul în care mai târziu apar comisioane dubioase, veți putea să le contestați prin intermediul furnizorului de card. Cardurile de debit nu oferă aceeași protecție. Nu faceți niciodată cumpărături de la vânzători online oferindu-le carduri de debit preplătite sau transferându-le bani.
 • Citiți cu atenție politicile și condițiile de returnare. Politicile magazinelor online se pot schimba pentru ofertele Cyber Monday. Citiți informațiile cu litere mici înainte de a cumpăra. Trebuie să cunoașteți politica de returnare sau de schimb pentru articolul pe care doriți să îl achiziționați. Rețineți că este posibil ca magazinele să nu permită returnarea articolelor de tip „vânzare finală” sau „lichidare”. Asigurați-vă că primiți chitanțele pentru cadouri, astfel încât destinatarul să poată returna sau schimba articolul, dacă este necesar.
 • Fiți atenți la fraudele de tip phishing. Datorită programului încărcat și a numărului crescut de cumpărături, este mai ușor să treacă nobservată o înșelătorie de phishing și să deveniți victima ei. Fiți atenți la e-mailuri, mesaje text, apeluri sau scrisori nesolicitate. Aceste mesaje pot pretinde că vă așteaptă un cadou gratuit sau că există o problemă cu o livrare – tot ce trebuie să faceți este să dați clic pe un link sau să furnizați informații personale. Ignorați corespondența suspectă și apelurile de la numere de telefon necunoscute.

Pregătiți-vă angajații cu simulările de phishing de la ATTACK Simulator

Fraudele de phishing pot fi cu atât mai devastatoare cu cât infractorii vizează întreprinderile. Asigurați-vă că vă mențineți compania protejată în acest sezon al cumpărăturilor de sărbători cu o formare solidă de conștientizare a securității pentru angajații dumneavoastră.

Aveți nevoie de cursuri de formare în domeniul conștientizării securității pentru angajații dvs. din mai multe motive:

 • Pentru a preveni atacurile cibernetice și breșele de securitate
 • Pentru a consolida apărarea dvs. tehnologică
 • Pentru a atrage mai mulți clienți
 • Pentru a crește responsabilitatea dvs. socială
 • Pentru a oferi mai multă competență angajaților dvs.
 • Pentru a îndeplini standardele de conformitate
 • Pentru a preveni timpii de nefuncționare și pentru a vă menține o bună reputație

Simulările de phishing realiste îi vor expune pe angajații dumneavoastră la atacuri de phishing practice și inspirate din viața cotidiană.

Iată câteva avantaje deosebite pentru a ne alege pe noi:

 • Simularea automatizată a atacurilor – simulăm toate tipurile de atacuri cibernetice: phishing, malware, ransomware, spear-phishing, furt de identitate, atacuri asupra spațiului privat online, escrocherii online etc.
 • Scenarii inspirate din viața reală – evaluăm vulnerabilitatea utilizatorilor de a oferi date legate de companie sau date personale folosind pagini web realiste.
 • Analiza comportamentului utilizatorilor – colectăm date despre utilizatori și le compilăm în rapoarte ample pentru a vă oferi o imagine detaliată a nivelului de conștientizare a securității angajaților dumneavoastră.
 • Copii de fișiere malițioase – e-mailurile noastre conțin duplicate de fișiere malițioase, pentru ca simularea să fie cât mai realistă posibil.
 • Lecții interactive – în cazul în care angajații nu reușesc să recunoască capcanele noastre și cad într-una dintre ele, aceștia vor fi redirecționați către pagini de destinație cu lecturi rapide despre cele mai bune practici de securitate.
 • Ne prezentăm drept mărci populare pe paginile noastre de phishing simulat – utilizatorul va fi mai tentat să dea clic pe URL sau să deschidă atașamentul din e-mail.

Programul ATTACK Simulator de Security Awareness Training vă va ajuta să vă pregătiți angajații cu cunoștințele de securitate necesare și cu practicile de securitate actualizate pentru a vă proteja compania de fraudatori și pentru a evita daune potențial iremediabile.

Protejați-vă compania împotriva fraudelor de Cyber Monday cu ATTACK Simulator.

Acestea fiind spuse, ar putea angajații dvs. să muște din momeală? Testați-i cu testul nostru gratuit de formare pentru conștientizarea securității și veți putea afla cu siguranță!

Atribuire

Carte de vizită cu fotografie creată de jannoon028 – www.freepik.com

Ilustrații web pe Storyset

by Diana Panduru

Content writer for Attack Simulator. Passionate about all things writing and cybersecurity, and obsessed with driving. I sometimes indulge in pencil drawing, poetry, and cooking for fun.

Nu există niciun motiv pentru a amâna instruirea angajaților.

Solicitați o ofertă bazată pe nevoile organizației dvs. și începeți să construiți o infrastructură puternică de securitate cibernetică chiar astăzi.