Cum să ne securizăm rețeaua de acasă?

de | septembrie 24, 2021 | Cum să...

Cum să ne securizăm rețeaua de acasă?

Cum de la o vreme pandemia COVID ne obligă să lucrăm de acasă, este esențial să ne asigurăm că avem un spațiu adecvat de unde să putem lucra fără griji. Întotdeauna vor exista probleme atunci când este vorba despre securizarea rețelei noastre de acasă și de garantarea faptului că nu există scurgeri de date. Atunci când lucrăm de acasă, continuăm să folosim resursele și datele companiei, așa că ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca acestea să fie pierdute, motiv pentru care trebuie să ne concentrăm pe protejarea rețelei de acasă.

De ce am nevoie de o rețea securizată?

Păstrarea datelor în siguranță ar trebui să fie o prioritate, indiferent dacă lucrați de la birou sau de acasă. În timp ce lucrați de la distanță, este ușor ca granițele dintre muncă și casă să fie mai puțin clare. Este important să vă asigurați că datele de afaceri nu se amestecă cu datele personale și că operatorii rău intenționați care ar putea fi interesați să le fure sunt ținuți la distanță.

Infractorii cibernetici lucrează intens pentru a găsi noi modalități de a exploata victimele în contextul acestei crize globale. Pe baza observațiilor mai multor companii de securitate, aceștia vin în mod constant cu noi strategii și tehnici legate de epidemia COVID. Pe măsură ce ne îndreptăm spre această „nouă normalitate” a activităților virtuale, este esențial să rămânem vigilenți și să ne menținem rețeaua de acasă în siguranță.

Pași pentru a fi în siguranță

Urmați pașii de mai jos pentru ca securitatea rețelei dvs. de la domiciliu să treacă la nivelul următor.

Adăugați o parolă puternică la router.

Routerul dvs. este punctul de intrare în casă atunci când vorbim despre orice tip de atac IT, fie că ne referim la ransomware, la DDoS sau la orice altceva. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să adăugați o parolă WIFI foarte greu de descifrat și pe care să o notați pe hârtie. În acest fel, nimeni nu o va afla, iar șansele ca un atacant să reușească să o descopere vor fi foarte mici.

Schimbați credențialele de administrator înlocuindu-le pe cele predefinite.

Mulți oameni lasă credențialele de administrator în modul prestabilit. Și, evident, acestea sunt cele mai ușor de descifrat. Vă recomandăm să schimbați credențialele predefinite de administrator al routerului și să alegeți o combinație complicată de utilizator/parolă. Astfel, ar fi aproape imposibil ca cineva să vă poată ataca rețeaua de acasă. Nu vă faceți griji dacă uitați aceste credențiale, deoarece routerul poate fi oricând resetat. Este posibil să personalizați și numele rețelei, dacă doriți, doar pentru a fi în siguranță.

Întotdeauna criptați conexiunea

Ar trebui să vă asigurați că aveți o conexiune criptată. Conexiunile criptate sunt mai greu de atacat. WPA 2 este un sistem de criptare foarte bun, așadar utilizați-l dacă doriți să preveniți eventualele atacuri.

Dezactivați gestionarea la distanță

Managementul de la distanță reprezintă o problemă, deoarece ori de câte ori vă accesați rețeaua de la distanță, și alte persoane pot face același lucru. Cel mai bine este să dezactivați această funcție și să nu vă mai faceți griji în privința ei, mai ales dacă nu o utilizați. Dacă tot suntem la acest subiect, este posibil să doriți, de asemenea, să limitați sistemul WPS. Acest lucru poate aduce și unele vulnerabilități, iar adevărul este că, de cele mai multe ori, nu aveți nevoie de ea.

Actualizați totul

Este foarte important să păstrați firmware-ul routerului actualizat. Dacă aveți soluții antivirus sau anti-malware, ar trebui să faceți același lucru. Cu cât vă concentrați mai mult asupra actualizării software-ului, cu atât veți fi mai în siguranță. Încercați să luați acest lucru în considerare, mai ales dacă doriți să preveniți atacurile în rețea.

Folosiți un firewall

Firewall-urile sunt o modalitate excelentă de a bloca posibilele atacuri sau accesul neautorizat la rețeaua sau calculatorul dumneavoastră. Bug-urile și vulnerabilitățile software permit hackerilor să obțină acces de la distanță la rețeaua dumneavoastră, iar firewall-urile pot bloca acest lucru. Utilizarea unui firewall poate fi o bună strategie de prevenire și cu siguranță vă va ajuta mai mult decât v-ați putea imagina.

Începeți să utilizați un VPN

Un VPN vă ajută să vă păstrați datele în siguranță și vă permite să rămâneți anonim online. Cu ajutorul unui VPN puteți, de asemenea, să accesați conținut cu acces limitat, să vă îmbunătățiți confidențialitatea, să vă protejați datele, să vă mascați ip-ul și multe altele. Am scris un articol pe această temă aici.

Prin conștientizare și prin acești câțiva pași simpli, vă puteți pregăti mai bine pentru această nouă lume a muncii sigure la distanță și a interacțiunii sociale. Pe măsură ce atacatorii și tehnicile lor evoluează, noi vom fi aici pentru a vă ajuta să vă adaptați și să rămâneți în siguranță.

by Dan Florian

Product owner and co-founder of ATTACK Simulator. Dan likes to code, is passionate about design, and loves running and swimming.

Nu există niciun motiv pentru a amâna instruirea angajaților.

Solicitați o ofertă bazată pe nevoile organizației dvs. și începeți să construiți o infrastructură puternică de securitate cibernetică chiar astăzi.