Cele mai bune 10 metode antiphishing de care aveți nevoie în compania dvs.

de | octombrie 1, 2021 | Cum să..., Ghiduri ATTACK Simulator

Având în vedere că cele mai recente cifre descriu un peisaj de phishing sumbru atât pentru persoane fizice, cât și pentru organizații, nimeni nu dorește să devină victima unui astfel de atac. Phishing-ul este profitabil și nu va dispărea prea curând, dar sunteți pe mâini bune.

Am alcătuit o listă cu cele mai bune zece practici antiphishing de care aveți nevoie atât în viața de zi cu zi, cât și în compania dumneavoastră.

Procedurile antiphishing ar putea salva compania dumneavoastră de un atac de phishing costisitor.

Ce este Phishing-ul?

Phishing-ul este un atac cibernetic în care infractorii pretind că sunt o entitate sau o persoană de încredere, apelând la diverse modalități de comunicare online pentru a distribui link-uri sau atașamente malițioase care pot îndeplini o varietate de funcții, dar cu un singur scop: furtul datelor victimei pentru a obține câștiguri financiare.

Acest tip de fraudă online utilizează strategii subtile și ingenioase de inginerie socială, care permit infractorilor cibernetici, care mizează pe încrederea oamenilor, să fure datele confidențiale ale victimei, ceea ce este mult mai ușor decât să penetreze sistemul de apărare al unui computer sau al unei rețele.

Cele mai bune, și fundamentale!, 10 proceduri antiphishing

Escrocheriile de tip phishing au existat încă de la începuturile internetului și au devenit din ce în ce mai sofisticate și mai dăunătoare de-a lungul timpului. Din fericire, există modalități de a evita să fiți printre victime, dumneavoastră sau angajații dumneavoastră. Iată zece recomandări de bază pentru a vă ajuta să combateți phishing-ul:

1. Informați-vă cu privire la tehnicile de phishing

Phisherii dezvoltă tot timpul noi scheme de înșelăciune. Așadar, urmăriți cu atenție știrile și articolele despre cele mai recente tehnici de phishing pentru a evita să deveniți victima uneia dintre ele. În plus, ar trebui să vă asigurați că și angajații dvs. sunt educați în acest sens, pentru a avea o cultură de companie mai orientată spre securitate.

Dacă faceți câteva analize, vă veți expune pe dvs. și compania dvs. la un risc mult mai mic de succes al unui atac de phishing. În plus, se recomandă cu precădere cursuri de sensibilizare în domeniul securității și simulări de phishing pentru toți utilizatorii.

2. Gândiți-vă de două ori înainte de a da clic

Sunteți în siguranță dacă faceți clic pe linkuri atunci când vă aflați pe site-uri legitime și de încredere. Dar să dați clic pe linkuri în e-mailuri și mesaje instantanee aleatorii nu este cu siguranță recomandat. Cel mai bine ar fi să treceți cu mouse-ul peste URL-uri înainte de a da clic pe ele. S-ar putea să descoperiți că acestea nu duc acolo unde ar trebui să ducă.

De obicei, un e-mail de phishing va pretinde că provine de la o companie autentică și vă poate cere să completați unele date cu caracter confidențial. Cele mai multe e-mailuri de phishing încep cu un „Stimate client” generic, așa că mare atenție la acestea. Dacă aveți cel mai mic dubiu cu privire la un e-mail, ar trebui să mergeți direct la sursă și să verificați compania menționată, în loc să dați clic pe un link potențial otrăvit.

3. Instalați o bară de instrumente antiphishing

Vă puteți personaliza browserul web cu o bară de instrumente antiphishing, care efectuează teste rapide pe site-urile pe care le accesați și le compară cu listele de site-uri de phishing cunoscute. Dacă ajungeți pe un site web malițios, bara de instrumente anti-phishing vă va avertiza în legătură cu acesta. Și cea mai bună veste este că se poate găsi un astfel de software gratuit.

4. Verificați securitatea unui site web

Înainte de a introduce informații confidențiale pe un site web, asigurați-vă că URL-ul acestuia începe cu „https” și că vedeți o pictogramă cu un lacăt închis lângă bara de adrese. În plus, verificați certificatul de securitate al site-ului. Dacă primiți o notificare că ar putea conține fișiere malițioase, nu deschideți site-ul web. Oricât de tentant ar fi, nu descărcați niciodată fișiere din e-mailuri sau site-uri web suspecte.

Chiar și motoarele de căutare ar putea afișa anumite linkuri, care duc la pagini web de phishing cu produse sau servicii de vânzare la preț redus. Dacă faceți o achiziție de pe astfel de site-uri web, detaliile cardului dumneavoastră de credit pot fi furate de infractorii cibernetici.

5. Verificați-vă conturile în mod regulat

Dacă nu vă conectați la un cont online pentru o anumită perioadă de timp, cineva ar putea să-l exploateze fără știrea dumneavoastră. Chiar dacă nu este necesar, obișnuiți-vă să verificați în mod regulat fiecare dintre conturile dvs. online. De asemenea, schimbați parolele în mod regulat. În cele din urmă, consultați frecvent extrasele de cont pentru a preveni escrocheriile de tip phishing bancar și phishing cu carduri de credit.

6. Mențineți browserul actualizat

Actualizările pentru browserele cele mai cunoscute includ patch-uri de securitate. Acestea sunt emise pentru a rezolva lacunele de securitate pe care infractorii le descoperă și le exploatează. Așadar, nu ignorați niciodată mesajele pentru actualizarea browserelor. Atunci când este disponibilă o actualizare, descărcați-o și instalați-o.

7. Activați firewall-urile

Firewall-urile de înaltă calitate vă vor proteja împotriva intrușilor rău intenționați. Ar trebui să aveți în vedere utilizarea a două tipuri diferite: un firewall de birou și un firewall de rețea. Atunci când sunt combinate, acestea reduc semnificativ riscul ca hackerii să se infiltreze în computerul sau rețeaua dumneavoastră.

8. Fiți precaut față de pop-up-uri

Pop-up-urile se prezintă de obicei ca fiind componente legitime ale unui site de încredere. Nu numai că sunt enervante, dar pot fi de-a dreptul periculoase. Hackerii le pot folosi pentru a vă fura datele. Multe browsere populare permit blocarea reclamelor. Dacă totuși se mai strecoară vreunul, nu vă gândiți să apăsați pe butonul „Anulare”, pentru că vă poate duce direct pe un site web malițios. În schimb, trebuie să apăsați pe micul „x” din colțul superior al ferestrei intruzive.

9. Nu oferiți date personale

Ca regulă generală, vă rugăm să nu comunicați pe internet informații personale, financiare sau legate de companie decât dacă sunteți sigur că sunt transmise persoanei/organizației corespunzătoare.

În cazul în care aveți îndoieli, accesați site-ul principal al companiei în cauză, obțineți numărul de telefon al acesteia și sunați-i. Majoritatea e-mailurilor de phishing vă vor direcționa către pagini în care vi se cere să completați informații financiare sau personale. Cel mai bine ar fi să nu faceți niciodată mențiuni confidențiale prin intermediul URL-urilor furnizate în e-mailuri. Nu trimiteți niciodată nimănui un e-mail cu date confidențiale. Obișnuiți-vă să verificați adresa site-ului web. Un site web securizat începe întotdeauna cu „https”.

10. Utilizați un software antivirus

Un software antivirus eficient vă va proteja împotriva pericolelor care abundă pe internet. De la viruși din ce în ce mai complecși, care își croiesc drum cu răbdare prin fișierele dumneavoastră, până la atacuri în rețea, software-ul antivirus pe care îl utilizați trebuie să ofere soluții adecvate pentru oricare dintre aceste probleme.

Cu toate acestea, indiferent dacă alegeți un antivirus complex sau unul de bază, nu ar trebui să vă bazați doar pe acesta. Conștientizarea securității cibernetice este un factor crucial în protejarea datelor și a dispozitivelor dumneavoastră. Cel mai bine ar fi să învățați să identificați potențialele atacuri de phishing, software-ul care pare suspect și care poate fi malițios și alte amenințări. După cum se spune, prevenirea este mai bună decât vindecarea.

Programul ATTACK Simulator, Security Awareness Training vă va ajuta să îmbogățiți cunoștințele angajaților dumneavoastră în domeniul securității cibernetice cu cele mai bune practici de securitate actualizate pentru a vă proteja compania de infractori și pentru a evita daune potențial ireparabile.

Credeți că angajații dumneavoastră sunt pregătiți pentru un atac de phishing? Puneți-i la încercare cu testul nostru gratuit de formare privind conștientizarea securității și veți vedea cum ar face față!

Atribuire

Pictograme realizate de Freepik pe www.flaticon.com

Ilustrații web de Storyset

Ilustrații online pe Storyset

by Diana Panduru

Content writer for Attack Simulator. Passionate about all things writing and cybersecurity, and obsessed with driving. I sometimes indulge in pencil drawing, poetry, and cooking for fun.

Nu există niciun motiv pentru a amâna instruirea angajaților.

Solicitați o ofertă bazată pe nevoile organizației dvs. și începeți să construiți o infrastructură puternică de securitate cibernetică chiar astăzi.