Atacurile Ransomware: 9 recomandări pentru a vă proteja compania

de | august 24, 2021 | Cum să..., Securitate cibernetică.

Atacurile de tip ransomware au fost în creștere în ultima vreme, deoarece infractorii cibernetici le consideră profitabile din diverse motive.

Din păcate, multe organizații încă nu acordă suficientă atenție vulnerabilităților de securitate și nu reușesc să își apere cele mai importante active împotriva atacurilor.

În acest articol, vă vom prezenta contextul actual al ransomware-ului și vă vom propune câteva recomandări pentru a combate atacurile ransomware.

Hackerii lansează cele mai multe atacuri ransomware asupra companiilor.

Ce este Ransomware-ul?

Ransomware este o formă specială și periculoasă de malware din domeniul criptovirologiei, care poate produce victimelor prejudicii financiare importante. Cele mai multe atacuri ransomware vizează companiile, instituțiile și organizațiile, deoarece atacatorii cunosc bine afacerile acestora și știu unde sunt cei mai mulți bani.

Hackerii folosesc acest software de răscumpărare pentru a cripta datele dumneavoastră, vă refuză accesul la fișiere sau la întregul computer și vă oferă cheia de decriptare numai în schimbul unei plăți de răscumpărare care variază de la câteva sute la mii de dolari.

De obicei, plățile către infractorii cibernetici se fac prin metode anonime și nedetectabile, ca de exemplu Bitcoin. În plus, hackerii pot folosi tehnica dublului șantaj, prin care amenință că vor divulga datele furate dacă răscumpărarea nu este plătită.

Ransomware-ul este în mod constant rescris și modificat de către dezvoltatorii săi pentru a evita detectarea de către programele antivirus tipice pe baza semnăturii sale.

Raportul privind tendințele Ransomware prezintă cifre îngrijorătoare

Potrivit unui raport publicat de către Check Point Research, companie care oferă informații despre amenințările cibernetice, atacurile de tip ransomware operate de oameni au înregistrat o creștere considerabilă, cum ar fi cazurile Maze și Ryuk. În aceste cazuri, negocierea s-a realizat direct cu infractorii care au atacat compania.

Numai în această primăvară numărul companiilor afectate de ransomware a crescut cu 57%, ajungând la un total de 3.868. Pe parcursul acestui an, acest procent regretabil a crescut cu încă 9% pe lună până acum.

O altă amenințare încă răspândită în acest an a fost (și mai este) faimosul vierme WannaCry, care a afectat în 2021 cu 53% mai multe companii din întreaga lume, comparativ cu anul trecut.

9 sugestii împotriva atacurilor Ransomware

Iată câteva sugestii utile pentru a vă ajuta să vă protejați compania față de atacurile cu ransomware:

  1. Creați o copie de rezervă a tuturor informațiilor. Nu uitați să faceți copii de rezervă ale datelor companiei în mod frecvent și regulat. Dacă aveți ghinionul de a fi victima unui atac ransomware, restaurarea celei mai recente copii de rezervă ar trebui să fie foarte ușoară. Atenție, aceasta nu este o măsură de protecție împotriva atacului, dar urmările lui nu vor fi la fel de devastatoare.
  2. Actualizați software-ul. Programele software neactualizate prezintă adesea vulnerabilități pe care hackerii le vor exploata imediat pentru a obține acces la rețeaua dumneavoastră. WannaCry, menționat mai sus, a infectat sistemele fără patch-uri pentru a se răspândi. Majoritatea acestor vulnerabilități au fost corectate de ani de zile, dar multe companii încă nu și-au actualizat software-ul.
  3. Utilizați instrumente fiabile de detectare a amenințărilor. O măsură excelentă împotriva atacurilor ransomware este instalarea unui sistem automat de detectare a amenințărilor. În acest fel, le puteți detecta și rezolva înainte de a se întâmpla ceva foarte grav.
  4. Utilizați autentificarea multifactor. Această metodă îi va obliga pe angajații dumneavoastră să își verifice identitatea în mai multe moduri înainte de a li se acorda acces la un sistem. În cazul în care o parolă ajunge vreodată la infractori cibernetici, aceștia nu vor reuși să se infiltreze cu ușurință în rețeaua dumneavoastră.
  5. Utilizați principiul celui mai mic privilegiu. Angajații dvs. ar trebui să aibă acces doar la datele de care au cu adevărat nevoie pentru a-și putea face treaba și nimic mai mult. Ținând cont de ierarhia companiei dumneavoastră, restricționarea accesului va avea un efect de carantină, diminuând impactul unor posibile atacuri și reducând numărul de puncte de intrare.
  6. Monitorizați e-mailurile și fișierele. E-mailurile sunt prima opțiune a hackerilor atunci când recurg la phishing. Aceștia vă vor bombarda angajații cu e-mailuri sumare cu atașamente sau linkuri infectate și vor spera la ce e mai bun pentru ei (ceea ce este cel mai rău pentru dumneavoastră). Luați în considerare implementarea unui proces continuu de scanare și monitorizare a e-mailurilor și, de asemenea, a unei soluții automate de securitate a e-mailurilor pentru a împiedica phisherii să ajungă la utilizatori. Pentru o protecție maximă, nici activitatea fișierelor nu trebuie neglijată.
  7. Utilizați soluții anti-ransomware. Ransomware-ul trebuie să efectueze anumite acțiuni anormale, cum ar fi infectarea sistemelor dumneavoastră și criptarea fișierelor de mari dimensiuni. Pentru a evita ca ransomware-ul să se strecoare prin breșele programelor de protecție tipice, utilizați o soluție de securitate specializată. Aceste programe au capacitatea de a depista tentativele de ransomware prin monitorizarea programelor care rulează pe un computer și de a opri criptarea înainte de a se produce daune suplimentare.
  8. Formați-vă angajații în domeniul securității cibernetice. Ultimul, dar nu cel din urmă pe lista noastră este implementarea unui program de formare de conștientizare a securității în cadrul companiei dumneavoastră. Aceasta este poate una dintre cele mai importante măsuri împotriva atacurilor ransomware pe care trebuie să le luați în considerare, deoarece angajații sunt adesea veriga slabă din lanțul pe care hackerii il vizează. Infractorii cibernetici reușesc uneori să aibă succes din cauza obiceiurilor defectuoase ale angajaților sau pur și simplu din pură ignoranță.

Aici, la ATTACK Simulator, abordăm cu seriozitate securitatea cibernetică. De exemplu, știm că cele mai multe atacuri ransomware sunt efectuate prin phishing, motiv pentru care ne concentrăm pe instruirea, educarea și echiparea personalului dvs. cu cele mai bune practici de securitate actualizate necesare pentru a depista și îndepărta tentativele de phishing.

Pregătiți-vă angajații să evite amenințările cibernetice cu simulările complete de phishing în 4 pași de la Attack Simulator.

Investiți o sumă mică astăzi pentru a vă proteja afacerea mâine și, eventual, pentru a economisi o avere. Obțineți o ofertă aici.

Atribuire

Imagine de mohamed Hassan pe Pixabay

Ilustrații web de Storyset

Business illustrations de Storyset

Ilustrații de pe Internet de Storyset

by Diana Panduru

Content writer for Attack Simulator. Passionate about all things writing and cybersecurity, and obsessed with driving. I sometimes indulge in pencil drawing, poetry, and cooking for fun.

There’s no reason to postpone training your employees

Get a quote based on your organization’s needs and start building a strong cyber security infrastructure today.