6 sugestii pentru a alege un antivirus adecvat

de | decembrie 2, 2021 | Cum să..., Securitate cibernetică.

Un software antivirus eficient vă va proteja împotriva pericolelor care abundă pe internet. De la viruși din ce în ce mai complecși, care își croiesc drum cu răbdare prin fișierele dumneavoastră, până la atacuri în rețea, software-ul antivirus pe care îl utilizați trebuie să ofere soluții adecvate pentru oricare dintre aceste probleme.

Cum aleg cel mai bun antivirus? Dacă răspunsul dvs. la această întrebare se îndreaptă spre „depinde de ce-mi oferă gratuit sistemul de operare” sau „o să văd ce-mi spune prietenul meu priceput la calculatoare”, vă aflați la locul potrivit. Continuați să citiți pentru a descoperi câteva recomandări pentru a alege cel mai bun antivirus pentru dumneavoastră.

Ce este software-ul antivirus și de ce aveți nevoie de el?

Intrând în lumea virtuală atât de minunată și de complexă, dar și de periculoasă, este ca și cum ne-am scufunda într-un univers al tuturor posibilităților, în care aproape nimic nu este interzis. Dar, virușii și alte programe malware care se ascund în colțurile sale întunecate sunt capabile să vă distrugă întregul sistem de operare.

Scopul oricărui software antivirus, chiar și al celui mai simplu, este de a împiedica virușii să vă infecteze dispozitivul, de a identifica atacurile potențiale și de a le elimina din sistem. Pentru a îndeplini aceste sarcini, fiecare soluție de securitate cibernetică, de la cele de bază până la cele mai avansate, utilizează un motor de scanare care identifică virusul pe baza semnăturii sale.

Un software antivirus eficient vă va proteja împotriva pericolelor care abundă pe internet.

Vestea bună este că orice soluție de securitate cibernetică ați alege va funcționa atâta timp cât o utilizați corect și o actualizați frecvent, deoarece virușii evoluează și se schimbă în mod constant. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că software-ul dvs. este întotdeauna activ și funcționează, scanând automat sau manual toate fișierele, hard disk-urile și dispozitivele de stocare externe.

Ce ar trebui să alegeți: software antivirus gratuit sau contra cost?

Teoretic, atât versiunea gratuită, cât și cea de plată a antivirusului utilizează un motor de scanare comun, ceea ce înseamnă că performanțele lor sunt comparabile. Presupunând că activitatea dvs. online nu este extrem de importantă și nici complexă, puteți alege opțiunea gratuită.

Dar dacă vă folosiți dispozitivul în scopuri profesionale, cel mai bine este să optați pentru opțiunea contra cost, care vă oferă un firewall mai puternic, protecție împotriva phishing-ului, un sistem anti-furt și multe setări de securitate personalizabile.

Factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un antivirus

Soluțiile de securitate cibernetică sunt din ce în ce mai complexe și mai diverse. Atunci când alegeți soluția potrivită pentru dumneavoastră și pentru nevoile dumneavoastră, luați în considerare criteriile prezentate în continuare.

De câtă protecție aveți nevoie?

Ați dezvoltat o afacere online care are nevoie de atenție și protecție? Copiii sau utilizatori mai puțin experimentați vă accesează dispozitivele? Aproape că aveți o a doua viață online? Dacă răspunsul este „da” la cel puțin una dintre aceste întrebări, luați în considerare posibilitatea de a opta pentru o soluție de securitate de internet de top, caz în care este posibil să trebuiască să plătiți. Aceasta vă va oferi mai multe funcții de securitate și o protecție completă împotriva amenințărilor online.

Un antivirus complet vă va proteja împotriva tuturor tipurilor de viruși, troieni, viermi, spyware, rootkit, ransomware, adware și atacuri de rețea, ca un scut impenetrabil, ținând la distanță tot ceea ce ar putea perturba activitățile online ale dumneavoastră și ale celorlalți utilizatori ai dispozitivelor.

Cât de rapid este computerul dvs.?

Dacă lucrați pe un mini-laptop sau pe un computer mai vechi cu spațiu de stocare insuficient, cel mai bine vă puteți alege un produs antivirus mai simplu. Soluțiile de securitate avansate și complexe v-ar putea încetini dispozitivul.

Vă pricepeți la calculatoare?

Cei mai mulți utilizatori nu sunt genul care să se priceapă la tehnologie și doresc un antivirus care să ruleze silențios, unul de care să poată uita după ce îl achiziționează.

Pe de altă parte, utilizatorii experimentați de computere vor alege, cel mai probabil, un antivirus mai complex, care le permite să modifice diverse setări de securitate după propriile preferințe.

Comentarii și teste antivirus online

Atunci când alegeți o nouă soluție de securitate pe internet, ar trebui să îi verificați referințele online. Orice produs antivirus cu o bună reputație și demn de încredere va avea o mulțime de comentarii, iar cele mai multe dintre ele ar trebui să fie bune.

Dacă nu găsiți informații și recomandări de la utilizatori despre un anumit produs, în cel mai bun caz, veți deveni un subiect de testare pentru un produs nou lansat.

Contează mărcile în ceea ce privește securitatea online?

Cu siguranță, contează. Un furnizor de renume de software de securitate pentru internet vă va oferi o protecție de calitate superioară, eliminând astfel riscul de a instala, fără să știți, programe malițioase deghizate în antivirus și de a vă compromite datele.

De asemenea, un brand cu reputație va asigura o comunicare eficientă cu clienții săi. În acest fel, dacă aveți nevoie de ajutor din partea creatorului antivirusului dumneavoastră, puteți folosi diferite modalități de comunicare pentru a-l contacta, cum ar fi e-mailul, call center-ul sau chat-ul.

Ce buget aveți?

Nu în ultimul rând, bugetul dumneavoastră este un factor important în alegerea celei mai potrivite soluții de securitate pe internet pentru dumneavoastră. Găsiți cea mai bună opțiune pentru dvs. și pentru nevoile dvs. în intervalul de preț pe care vi-l puteți permite sau pe care sunteți dispus să îl plătiți.

În orice caz, indiferent dacă alegeți un antivirus complex sau unul de bază, nu ar trebui să vă bazați doar pe acesta. Conștientizarea securității cibernetice este un factor-cheie în protejarea datelor și a dispozitivelor dumneavoastră. Cel mai bine ar fi să învățați să identificați potențialele atacuri de phishing, software-ul care pare suspect și care poate fi malițios și alte amenințări. După cum se spune, prevenirea este mai bună decât vindecarea.

by Diana Panduru

Content writer for Attack Simulator. Passionate about all things writing and cybersecurity, and obsessed with driving. I sometimes indulge in pencil drawing, poetry, and cooking for fun.

There’s no reason to postpone training your employees

Get a quote based on your organization’s needs and start building a strong cyber security infrastructure today.