Amenințarea Ransomware ca Serviciu: Cât de gravă este și 5 sfaturi pentru a vă proteja compania împotriva ei

de | octombrie 15, 2021 | Cum să..., Securitate cibernetică.

Ransomware este o amenințare în continuă creștere, iar Ransomware ca serviciu joacă un rol important în menținerea supremației. Dar, mai exact, despre ce este vorba și ce puteți face pentru a vă apăra pe dumneavoastră sau compania dumneavoastră?

În acest articol, vă vom oferi un ghid complet despre ce este Ransomware-ul ca serviciu și recomandări despre cum puteți să îl evitați.

Ransomware ca serviciu devine o amenințare semnificativă.

Ce este Ransomware-ul ca serviciu?

Ransomware este o formă unică și periculoasă de malware din domeniul criptovirologiei, care le poate provoca victimelor daune financiare semnificative. Hackerii folosesc acest software de șantaj pentru a vă cripta datele, interzicându-vă accesul la fișiere sau la întregul computer și furnizându-vă cheia de decriptare numai în schimbul unei răscumpărări care variază de la câteva sute la mii de dolari.

De obicei, plățile către infractorii cibernetici se fac prin metode anonime și nedetectabile, ca de exemplu Bitcoin.

Ransomware este scris și modificat în mod constant de către dezvoltatorii săi pentru a evita detectarea de către programele antivirus tradiționale pe baza semnăturii sale.

Ransomware ca serviciu (Ransomware as a Service – RaaS) este un model de afaceri prin care dezvoltatorii de ransomware îl închiriază persoanelor interesate. Este similar cu modelul legitim Software ca serviciu.

Clienții pot folosi ransomware-ul în orice mod doresc, de obicei în schimbul unui procent din profitul obținut din utilizarea acestuia. Așadar, este o situație avantajoasă pentru ambele părți, în care fiecare câștigă mai mulți bani decât ar face pe cont propriu.

Cum funcționează Ransomware-ul ca serviciu?

Dezvoltatorii creează ransomware, iar apoi decid dacă îl închiriază altora, îl folosesc ei înșiși sau ambele variante. Optând pentru modelul RaaS, aceștia fac programul mai ușor de utilizat și chiar îl promovează pe dark web.

Dezvoltatorii nu trebuie să se mai gândească la găsirea victimelor, iar clienții nu au nevoie să știe cum să creeze ransomware. RaaS este profitabil pentru creatorii săi, deoarece majoritatea infractorilor cibernetici nu sunt chiar experți în domeniul informatic.

Cei care doresc să închirieze RaaS trebuie să plătească un procent de 20-30% din profitul lor. Unii dezvoltatori percep, de asemenea, o taxă lunară de acces pentru produsele lor. Unele grupuri RaaS au și negociatori profesioniști în echipă, respectând practicile comerciale tradiționale, cum ar fi asistența pentru clienți, documentația de formare, precum și perioadele și politicile de rambursare.

Cum au loc atacurile?

Majoritatea atacurilor ransomware încep cu un e-mail de phishing.

Phishing-ul este un atac cibernetic ingenios în care expeditorii de e-mail cu intenții ascunse se prezintă ca o persoană/entitate de încredere pentru a obține datele și banii victimei, un joc de acoperire „de pește” (“fishy”), un joc de cuvinte. Dar, desigur, cu cât compania este mai mare, cu atât mai mult va atrage atenția indezirabilă și cu atât mai complicate pot fi consecințele unui astfel de atac.

Această formă de fraudă online folosește trucuri subtile și înșelătoare de inginerie socială care permit infractorilor cibernetici care știu pe ce buton psihologic să apese pentru a fura datele confidențiale ale victimei, ceea ce este mult mai ușor decât să spargă sistemul de securitate al unui computer sau al unei rețele. Unele dintre aceste e-mailuri devin foarte ușor credibile, deoarece au fost special concepute pentru a se adapta la persoana vizată.

Un alt vector de atac RaaS este software-ul neactualizat. Băieții răi știu că multe organizații sar uneori peste actualizarea software-ului, lăsându-și astfel sistemele vulnerabile. Odată ce hackerii localizează o astfel de companie, implantarea de ransomware este o joacă.

Cum vă puteți proteja compania de Ransomware-ul ca serviciu?

Toate organizațiile ar trebui să aplice politici riguroase pentru a evita să devină victime ale ransomware-ului. Iată lista noastră de cinci recomandări pentru a vă proteja compania de atacurile ransomware:

1. Actualizarea regulată a software-ului

Faceți o prioritate din actualizarea permanentă a software-ului. De obicei, organizațiile evită actualizările din cauza temerii că ceva ar putea merge prost și că vor pierde date. Deși acest lucru nu este niciodată exclus, costul unui atac ransomware reușit este mult mai mare.

2. Asigurați cursuri de conștientizare a securității pentru angajați

Nu subestimați puterea unui program solid de conștientizare a securității în cadrul companiei dumneavoastră. Angajații dvs. vor fi capabili să detecteze e-mailurile malițioase și vor ști cum să le gestioneze.

De asemenea, este întotdeauna o idee bună să le cereți angajaților dvs. să folosească parole puternice, unice și administratori de parole.

3. Segmentarea tuturor rețelelor

În cazul în care un hacker se infiltrează într-o rețea, capacitatea sa de a provoca daune suplimentare depinde de locul în care se poate deplasa de la punctul de intrare.

Prin urmare, pentru a limita pagubele potențiale, ar trebui să vă gândiți să vă împărțiți rețelele în segmente și să le oferiți angajaților acces doar la informațiile de care au nevoie pentru a-și face treaba.

4. Efectuați în mod regulat o copie de siguranță a datelor dvs.

Chiar și cu cele mai bune măsuri de precauție luate, un atac ransomware poate lovi atunci când vă așteptați mai puțin. De aceea, este recomandabil să efectuați în mod regulat copii de siguranță și să păstrați datele offline.

5. Utilizați un software antivirus

Toate echipamentele de lucru ale angajaților dvs. ar trebui să fie protejate cu o soluție antivirus. Multe atacuri ransomware folosesc programe pe care o suită antivirus bună le va semnala și le va împiedica să producă daune suplimentare.

Ar trebui să fiți îngrijorat?

Vestea bună este că, datorită evoluției RaaS, este mai puțin probabil ca persoanele fizice să devină ținte.

Acest lucru se schimbă dacă sunteți proprietarul unei afaceri, deoarece ransomware a evoluat și a devenit o amenințare semnificativă pentru toate tipurile de companii, indiferent de mărime. Și cum tot mai mulți creatori de ransomware adoptă modelul RaaS, ne putem aștepta ca situația să se înrăutățească.

Vă puteți apăra cu succes afacerea, pe de o parte, prin instruirea angajaților în materie de securitate cibernetică, în special în ceea ce privește atacurile de phishing, și, pe de altă parte, prin adoptarea unor măsuri de securitate mai riguroase, cum ar fi punerea în aplicare a autentificării cu mai mulți factori și analiza comportamentului utilizatorilor.

Majoritatea atacurilor ransomware au un lucru în comun: vectorul de infectare – e-mailurile de phishing.

Programul ATTACK Simulator Security Awareness Training vă va ajuta să vă echipați angajații cu cunoștințele de securitate necesare și practici de securitate actualizate pentru a vă proteja compania de infractori și pentru a evita daune potențial ireparabile.

Puneți-vă angajații la probă cu testul nostru gratuit de instruire în domeniul conștientizării securității și aflați cum vă situați în fața unui atac de phishing!

Atribuire

Photo de FLY:D pe Unsplash

Computer vector creat de macrovector – www.freepik.com

by Diana Panduru

Content writer for Attack Simulator. Passionate about all things writing and cybersecurity, and obsessed with driving. I sometimes indulge in pencil drawing, poetry, and cooking for fun.

There’s no reason to postpone training your employees

Get a quote based on your organization’s needs and start building a strong cyber security infrastructure today.