9 semne ale furtului de identitate și ce trebuie făcut dacă ați fost o victimă a acestuia

de | septembrie 28, 2021 | Cum să..., Securitate cibernetică.

Suspectați că ați fi putut fi victima unui furt de identitate? Atunci, verificați aceste 9 semne de furt de identitate și recomandările pantru cazul nefericit în care ați fost fraudat.

Furtul de identitate se produce atunci când cineva fură informații personale și le folosește fără știrea sau permisiunea victimei, dar pretinde că este acea persoană.

Cum vă poate afecta furtul de identitate

Dacă un hoț intră în posesia informațiilor dvs. personale, poate face o mulțime de lucruri neplăcute cu ele, inclusiv următoarele:

 • Să deschidă carduri de credit false.
 • Să depună cereri false de despăgubiri pentru asigurarea de sănătate.
 • Să utilizeze conturile bancare sau cardurile de credit existente pentru a face achiziții neautorizate.
 • Să le vânda către alți infractori.
 • Să depună o declarație fiscală falsă sau să fure rambursarea impozitului.
 • Să acceseze conturile bancare și să fure banii.
 • Să comită un furt de identitate a copilului folosind informațiile despre copilul dumneavoastră.
Urmăriți semnele de furt de identitate dacă suspectați că ați putea fi o victimă.

Furtul de identitate poate duce la pierderi financiare imediate și la stres emoțional. În plus, poate dura ani de zile pentru a rezolva problema. Prin urmare, s-ar putea să vă confruntați cu plăți întârziate, facturi medicale, penalități și așa mai departe.

De asemenea, este posibil să pierdeți accesul la cont, să vă fie preluate conturile personale de către infractorii cibernetici și, în general, să vă pierdeți confidențialitatea datelor.

9 Semne ale furtului de identitate

Deși nu se poate evita complet posibilitatea de a fi o victimă a furtului de identitate, puteți verifica semnele unei potențiale fraude înainte ca aceasta să devină o problemă majoră.

Urmăriți în permanență informațiile bancare. De asemenea, urmăriți tranzacțiile comerciale pe care nu le recunoașteți sau de care nu vă amintiți să le fi făcut. Punctajul dvs. de credit este, de asemenea, un indicator de fraudă – o scădere bruscă și inexplicabilă poate fi un semn că ceva nu este în regulă.

În plus, țineți cont de următoarele 9 simptome de furt de identitate:

 1. Nu primiți corespondență importantă, cum ar fi facturi sau cecuri.
 2. Primiți facturi pentru produse pe care nu le-ați comandat sau extrase de cont pentru carduri de credit pe care nu le-ați contractat.
 3. Vi se refuză un credit, deși aveți un punctaj de credit excelent.
 4. Apar tranzacții sau retrageri bancare neautorizate.
 5. Ați primit o notificare conform căreia este posibil ca datele personale s-ar putea să fi fost compromise în urma unei breșe de securitate.
 6. Depunerea electronică a declarațiilor fiscale este respinsă.
 7. Primiți mesaje de autentificare neautorizate prin SMS sau e-mail pentru conturi necunoscute.
 8. Primiți un e-mail de la o organizație care vă anunță că recent contul a fost accesat și nu erați dumneavoastră.
 9. Primiți o factură sau o explicație a beneficiilor pentru îngrijiri medicale pe care nu le-ați solicitat.

Ce puteți face dacă bănuiți că sunteți victima unui furt de identitate

Dacă aveți măcar o bănuială că ați putut fi victima unui furt de identitate, lucrul esențial pe care trebuie să-l faceți este să limitați potențialul prejudiciu. Dacă v-a fost furat cardul de credit sau de debit, trebuie să contactați cât mai curând posibil banca emitentă a cardului. Unele bănci vă permit să vă blocați contul prin intermediul unei aplicații mobile până când raportați atacul.

De asemenea, luați în considerare posibilitatea de a vă bloca sau de a vă îngheța contul. În plus, puteți seta o alertă de fraudă pentru a notifica creditorii că ați fost victima unui furt de identitate, astfel încât aceștia să vă verifice mai amănunțit identitatea.

Nu uitați că furtul de identitate este o infracțiune, așa că este o idee bună să contactați poliția locală.

Cu toate acestea, înainte de a raporta infracțiunea, contactați Agenția Fiscală pentru a depune un raport. Vi se vor indica pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a depune denunțuri, inclusiv la poliție, și vă vor ajuta să combateți acuzațiile de fraudă.

A fi victima unui furt de identitate este o experiență stresantă. Recuperarea identității poate dura luni de zile și poate necesita tone de hârtii, din momentul în care infractorii cibernetici o fură.

Este mai bine să fim în siguranță decât să ne pare rău

Învățând să recunoașteți semnalele de furt de identitate și luând măsuri pentru a preveni acest lucru, vă puteți scuti de mult stres și pierderi financiare.

Adoptați obiceiul de a verifica în mod regulat istoricul și scorul de credit. Și pentru că tot ați ajuns aici, urmăriți tranzacțiile, conturile și notificările suspecte și acționați cât mai repede atunci când credeți că ceva nu este în regulă. Perseverența vă va pune într-o poziție mai bună pentru a detecta și a preveni furtul de identitate înainte ca acesta să provoace mai mult decât o zi proastă.

Preveniți furtul de identitate cu programul de formare pentru conștientizarea privind securitatea de la ATTACK Simulator

Furtul de identitate poate provoca pierderi financiare imense și prejudicii de imagine pentru afacerea dumneavoastră. Din nefericire, angajații dvs. pot fi cele mai atractive și mai vulnerabile ținte, așa că ar trebui să faceți o prioritate absolută din realizarea unui curs de formare pentru conștientizarea securității în cadrul companiei dvs.

Phishing-ul este una dintre cele mai frecvente strategii pe care infractorii cibernetici le folosesc pentru a comite furturi de identitate. Pentru a evalua în mod obiectiv expunerea și vulnerabilitatea companiei dvs. la atacurile de phishing, vă sfătuim să utilizați testul nostru gratuit de formare în domeniul conștientizării securității.

Simulările de phishing realiste îi vor expune pe angajații dumneavoastră la atacuri de phishing practice și inspirate din viața cotidiană.

Alegeți programul ATTACK Simulator’s Security Awareness Training pentru a le oferi angajaților dumneavoastră cunoștințele de securitate necesare și practicile de securitate actualizate pentru a vă menține compania în siguranță împotriva infractorilor.

Atribuire

Fotografie computerizată creată de rawpixel.com – www.freepik.com

Ilustrații cu bani pe Storyset

Ilustrații cu oameni pe Storyset

Ilustrații de date de Storyset

by Diana Panduru

Content writer for Attack Simulator. Passionate about all things writing and cybersecurity, and obsessed with driving. I sometimes indulge in pencil drawing, poetry, and cooking for fun.

There’s no reason to postpone training your employees

Get a quote based on your organization’s needs and start building a strong cyber security infrastructure today.